Ce e mediatorul asta, totusi?

Sunteti, desigur, liberi sa alegeti cum vreti sa traiti. Puteti decide ca cel mai important lucru pentru voi este sa demonstrati mereu ca aveti dreptate cu orice chip, puteti crede ca doar judecatorul poate decide cum e mai bine pentru voi, puteti alege sa traiti macindu-va intern pentru un conflict nerezolvat, insa pentru cei care vor altceva, care mai cred ca isi pot defini singuri viata, voi incepe sa prezint, in cateva episoade de ce cred eu ca avem nevoie de mediere si care e rolul ei!

In aceste vremuri in care suntem invadati de rolul atotdeterminant pe care il joaca justitia, nutresc speranta ca mai exista persoane pentru care rezolvarea unui conflict, stingerea unui litigiu in mod amiabil fac parte din modul lor de a vedea viata. Nu sunt nici adepta fugii de conflict. Putem decide sa traim cu conflictul, sa fugim de el: sa ne dam demisia daca vorbim de un conflict la locul de munca, sa facem o plangere, sau, uneori incercam sa ne impunem cu forta. Am intalnit oricare din variante. Insa, in comparatie cu acestea, medierea este cea mai buna alternativa.

mediere

Pentru a gestiona sau rezolva problemele in mod eficient, discutia care are loc in mediere trebuie sa fie diferita de discutiile anterioare. Dar cum poate fi diferita cand partile sunt aceleasi si problemele lor raman neschimbate? Mediatorul este cel care poate ajuta in stabilirea unor reguli de baza, prin clarificarea raspunsurilor cu ajutorul intrebarilor ajutatoare. Insa, mediatorul nu inseamna success garantat. Succesul medierii depinde de fiecare parte in parte.

Medierea nu este o dezbatere. In procesul de mediere, nu trebuie sa dovediti ca dumneavoastra aveti dreptate. In urma procesului de mediere, nimeni nu pierde, nimeni nu trebuie sa-si schimbe persoanlitatea sau sa renunte la propriile valori.

Spre desosebire de proesul de justitie, mult discutat in aceste zile, procesul de mediere nu isi propune sa gaseasca vini, vinovati sau sa atribuie pedepse.

In cele din urma, medierea va fi un success, daca oamenii vin catre ea pentru ca asa doresc. Medierea e eminamente voluntara.

Mediatorul va juca un rol neutru, in incercarea de a va ajuta sa rezolvati sau sa gestionati conflictul mai bine, definind niste reguli de comunicare, ajutandu-va, prin intrebari sa va intelegi mai bine “inamicul”.

NICIODATA UN MEDIATOR:

  • Nu va lua decizii pentru voi
  • Nu va vorbi cu alte persoane, fara sa va ceara permisiunea, despre cazul dmneavoastra
  • Nu va decide cine e “vinovat” si cine nu.

CONT…